UKK

1. Mikä psykoterapiasuuntaus minulle sopii?

Psykoterapeuttia etsiessäsi tärkeintä on, että sinulla on luonteva ja hyvä olla terapeuttisi luona. Koet, että voit olla oma itsesi, kertoa asioistasi vapaasti ja rötköttää tai jäpittää sohvalla sillä tavalla kuin hyvältä tuntuu. 

Psykoterapiasuuntauksilla on kuitenkin myös eroja ja jotkin niistä sopivat sinulle varmasti toisia paremmin. Eri psykoterapiasuuntauksista löydät tietoa esim. Minduun sivustolta: 

https://minduu.fi/fi/psykoterapian-abc/psykoterapiasuuntaukset/

Traumaosaamista on myös monien muiden suuntausten kuin traumapsykoterapian terapeuteilla, usein joko osana heidän pohjakoulutustaan, psykoterapiakoulutustaan tai erilaisina täydennyskoulutuksina. 


2. Mistä tiedän, onko terapeutti oikeasti psykoterapeutti?

Psykoterapeutti on terveyshuollon ammattinimike psykoterapiahoitoa antavalle henkilölle. Nimeke on Suomessa suojattu lailla ja sitä saavat käyttää ainoastaan asianmukaisen koulutuksen saaneet ja Valviran hyväksymät henkilöt. 

JulkiTerhikki-tietokannasta voit tarkistaa, onko (psyko)terapeutti Valviran eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston laillistama. Mikäli häntä ei löydy tietokannasta, näin ei ole, etkä voi tällöin saada hoidostasi myöskään KELA:n korvausta.  

https://julkiterhikki.valvira.fi/

Kaikki KELA:n palveluntuottajikseen hyväksymät psykoterapeutit löytyvät palveluntuottajahausta: 

https://asiointi.kela.fi/palvelutuottajarekisteri/


3. Miten saan selville psykoterapeutin pohjakoulutuksen?

Psykoterapiakoulutus on aiempaa ammatillista osaamista täydentävää koulutusta. Psykoterapeutteina toimii monenlaista työkokemusta ja pohjakoulutusta omaavia henkilöitä. Parhaiten kunkin psykoterapeutin koulutus selviää useimmiten kysymällä häneltä itseltään.  

Mikäli psykoterapeutilla on jokin terveydenhuollon alan pohjakoulutus (esim. psykologi, lääkäri tai sairaanhoitaja), löytyvät nämä tiedot JulkiTerhikki-tietokannasta:

https://julkiterhikki.valvira.fi/4. Kaikki psykoterapiapaikkasi ovat täynnä. Voinko jäädä jonoon?

Mikäli haluat, että otan sinuun yhteyttä, kun paikkoja vapautuu, täytä yhteystietolomake ja kerro haluavasi jäädä odottamaan vapautuvaa psykoterapiapaikkaa. 

5. Teetkö traumapsykoterapiaa etänä?

Pääsääntöisesti en. 

Useimmat traumapsykoterapeuttiset menetelmät ovat turvallisempia, tai vähintäänkin luontevampia toteuttaa, samassa tilassa läsnä ollen. Pidemmissä psykoterapioissa yksittäiset tapaamiset esim. työmatkojen tai sairastumisten vuoksi on mahdollista järjestää myös Minduun tarjoamalla suojatulla etäyhteydellä. 

6. Miten pääsen KELA:n tukemaan psykoterapiaan? 

Tähän löytyy tiivistetyt ohjeet mm. Mielenterveystalo.fi-sivustolta: 

https://www.mielenterveystalo.fi/fi/terapia/nain-hakeudut-psykoterapiaan

7. Saanko arviointikäynnistä KELA:n korvauksen? Voiko arvioinnin tehdä etänä tai puhelimessa?

Arviointikäynnistä ei ole mahdollista saada KELA:n korvausta. Arviointia ei myöskään ole mahdollista tehdä etäyhteydellä tai puhelimessa. Kaikki asiakkuudet alkavat kasvokkaisella tapaamisella. 

8. Olen hakenut kuntoutuspsykoterapiaa, mutta päätöstä KELA:lta ei ole vielä tullut. Voinko silti aloittaa terapian?

Voit halutessasi aloittaa terapian, vaikka päätöstä ei ole vielä tullut. Tässä tapauksessa käynneistä veloitetaan koko hinta (95 € / 45 min tai 190 € / 90 min) ja voit hakea korvauksen itse jälkikäteen, mikäli saat KELA:sta myönteisen päätöksen (KELA:n lomake KU204: https://www.kela.fi/benefit-forms/KU204.pdf/.)

9. Minulla on maksusitoumus vakuutusyhtiöltä, miten toimin?

Täytä yhteydenottolomake, kerro lyhyesti tilanteestasi, niin olen sinuun yhteydessä. 

10. Voinko käydä psykoterapiassa omalla kustannuksellani? 

Mikäli et jostain syystä halua tai ole oikeutettu hakemaan psykoterapiaan tukea KELA:sta tai vakuutusyhtiöstä, voit käydä psykoterapiassa myös omalla kustannuksella. Käyntihinta on tällöin 90€ / 45 min tai 180 € / 90 min. 

11. Miten voin hakea asiakkaalleni/potilaalleni maksutonta (Pro bono) EMDR-terapiaa?

Tarjoan yhdelle Suomesta turvapaikkaa hakevalle sosiaaliturvan ulkopuolelle jäävälle henkilölle kerrallaan mahdollisuuden maksuttomaan kriisipsykoterapiaan (EMDR-terapia). Tulkkipalvelut tulee järjestää lähettävän tahon toimesta. Mikäli toivot asiakkaallesi tätä mahdollisuutta, täytä yhteystietolomake. Toivon, että yhteydenotoissa kunnioitetaan em. rajausta. 

© 2023 Manu Vesterinen